Wednesday, March 30, 2011

Saat Kami Bernafas - Mukhayam 2011


Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Syukur dengan nikmat-nikmat islam yang tidak pernah putus-putus.

Ok, sekarang hirup udara islam. Tarik nafas, jangan hembus!

Nikmat bukan?

Hari ini. Kehidupan kita diasak dan diasak. Itulah keadaan manusia dalam mengharungi kehidupan. Diasak dengan pelbagai cabaran, mehnah dan tribulasi. Lain manusia lain halangannya. Masing-masing menghadapinya dan ada yang berjaya melepasinya. Tetapi tidak kurang juga yang tersungkur selepas kesukaran menghentam.

Lalu bagaimana kita mahu cuba keluar dari himpitan dunia?

Oh... hanya ada 1 jalan. ISLAM. Dalam jalan itu ada banyak lorong-lorong. Mari kita memerhatikan, meneliti, akan kasih sayang Allah kepada kita. Allah sentiasa ada.

Masyaallah rindu pada dunia dakwah penulisan. Mungkin tiap kali ditanya kenapa lama tak update.. jawapannya 'bz'. Naqib saya kata, "manusia ini diuji dengan kesempitan masa, tetapi tidak mungkin seorang da'i apabila ujian datang lalu tiada hasil untuk ummah". Eh.. tersipu-sipu. ^^

Insyaallah, post kali ni nak berkongsi bersama anda dalam program Mukhayam Ikram Kuala Selangor 2011. Bait-bait perjalanan yang indah kerana diikat dengan rantaian ukhwah.

Mukhayam Details

Tarikh :
26-27hb Mac 2011 (Jumaat malam- Ahad)

Lokasi :
Teluk Segadas, Pulau Pangkor

Objektif :
-menerapkan nilai-nilai ukhuwwah secara praktis (Gabungan hammasah Syabab+ Syuyukh)
-menerapkan nilai-nilai disiplin antara jundi dan qiadah
-penyampaian bahan-bahan asas dalam tarbiyah secara praktikal
-melengkapkan satu lagi wasilah tarbiyah

Rantaian Perjalanan.Ok, biar gambar-gambar yang menceritakan :

1) Pembahagian ikhwah mengikut kenderaan, berkumpul di Pejabat Ikram.



2) Sarapan pagi di Lumut.



3) Perjalanan. Bawa barang-barang ke Jeti.



4) Signboard.



5) Feri yang menjadi wasilah kami ke P. Pangkor.



6) Jungle tracking. Kawasan rata. Haaa.. tunggu sekejap lagi. jeng.. jeng.. jeng..



7) Jungle tracking. Kawasan cerun. ><



8) Ikhwah memasang khemah.



9) Wajah ceria. Timbus-timbus!



10) Ikan bakar. Alahai, watak sebenar tiada dalam gambar. hehe



11) Fuhh.. meleleh..



12) Wak Khayat. Terbaik!



13) Masing-masing sibuk dengan hasil tangkapan ikan.



14) hehe..



15) Bukan senang nak potong cili ni. haha..



16) Allahuakhbar.. subhanallah. Indah ciptaanMu.



17) Perkongsian. Lintasan hati. Topik : Umat islam hari ini ibarat buih-buih di lautan. Sementara tunggu chef-chef siapkan sarapan.



18) Bersama 2 orang FAHMI. Students UITM Puncak Alam.



19) Terpaksa beratur panjang untuk balik. 1 perjalanan hebat!



Semoga ukhwah ni tsabat ila abadan abada. Uhibbukum fillah! Insyaallah.

Wallahu'alam..

5 comments:

mohamadSaleh said...

alhamdulillah.... aktiviti yg menyeronokkan. saya suka kalau dapat ikut

Muhammad Hakim Bin Nasnan said...

insyaallah akhi. kalau ade rzeki, enta jgk boleh join program mcm ni. semoga allah makbulkan.

syazanur said...

ehem2... menarik2..
jgn berhenti menulis..

Muhammad Hakim Bin Nasnan said...

x tulis. taip je :)

Qaisar Al-Hamra said...

bestnyer ;)

Post a Comment

 

BrotherMujahid.com Design by Insight © 2009